1940 Jeep Willys Quad Prototype

1940 Jeep Willys Quad Prototype

1940 Jeep Willys Quad Prototype

1940 Jeep Willys Quad Prototype

Dit 1940 Jeep Willys Quad prototype is de oorspronkelijke ‘Go Anywhere, Do Anything’ uitvoering die voldeed aan de oproep van het Amerikaanse leger voor een licht 4×4 verkenningsvoertuig ter vervanging van motoren met zijspan. Het Amerikaanse leger wilde een geheel nieuw soort voertuig. Wat ze kregen veranderde letterlijk de wereld.

Het 1940 Jeep Willys Quad Prototype voldeed volledig aan de voorkeur van het leger voor een four-wheel-drive met hoge en lage gearing en een motor van minmaal 50 pk met een koppel van 115 Nm. Hij biedt plaats aan drie passagiers. Na een aantal prototypes en het vervaardigen van een beperkte serieproductie, werd de Jeep Willys voertuig het basisvoertuig van het leger. Het prototype werd omgezet in de Jeep Willys MA. De daarop volgende versie, de Jeep Willys MB, werd het uiteindelijke productiemodel.

1941-willys_ma

1941 Willys MA

In het 1940 Jeep Willys Quad Prototype lag als motor een Willys L134, bijgenaamd ‘Go duivel’. De Go Devil was krachtiger dan de motoren van andere bedrijven, en speelde uiteindelijk een grote rol in de mogelijkheid voor Jeep Willys om het enorme contract met het leger te sluiten. Met een Go Devil onder de motorkap, had de Jeep Willys MB 60 pk ter beschikking en een koppel van 142 Nm. Veel meer dan andere fabrikanten brachten.

Wat de Jeep Willys MB echter het meest onderscheidde was zijn enorme vermogen tot grote veelzijdigheid. Ze werden uitgerust met alles van machinegeweer tot brancards. Ze hielpen als werktuig bij het leggen van telefoonkabels en vervoerden passagier, tot generaals en presidenten aan toe. Ze waren zo betrouwbaar en robuust dat ze een directe bijdrage leverden tot het winnen van de 2e wereldoorlog.

1942-jeep-willys-mb

1942 Jeep Willys MB