Rugged Gear voor extreme omstandigheden

Robuuste apparatuur, peperduur, praktisch onverwoestbaar

Ga je kamperen (ver) buiten de gebaande paden, kijk dan voor vertrek eens met een kritisch oog naar je digitale apparatuur. Meestal is die niet bestand tegen vrieskou, trillingen en stof. Wat neemt de radicale kampeerder mee op trip?

Voor extreem kamperen en reizen heb je ook extreme uitrusting nodig; dat snapt iedereen. Bij reguliere elektronische apparatuur zoals navigatieapparatuur, telefoons, tablets en laptopcomputers is het risico op schade of defecten door stof, vocht, trillingen en temperatuur namelijk groot. In afgelegen gebieden moet je bij nood op die spullen kunnen vertrouwen; een gebroken printplaat repareer je daar niet even zelf. Op het gebied van wifi, tablets en navigatie bestaat naast het bekende spul daarom een grote hoeveelheid rugged apparatuur, die is bedoeld voor die uitdagende omstandigheden. Gadgetfreaks kunnen hun hart ophalen. We vragen Landreiziger.nl om tips.

Onder het vriespunt

“Bij hoge temperaturen of juist onder nul loopt veel ‘normale’ apparatuur risico. Voeg daaraan onder die omstandigheden waterig stof toe, de trillingen van tientallen kilometers wasbordwegen en condens, en menig contact- of printplaat geeft de geest.”

Tip

Travel Recorder Data Logger_-min

Travelrecorder Qstarz BT-Q 1000x legt je exacte route vast en kan gps-locaties delen met andere apparatuur.

Een travelrecorder is ook voor ‘gewone’ reizigers een leuk ding om in te zetten. Hij legt desgewenst je hele reis vast met zeer nauwkeurige gps-locaties. Die kun je dan weer zichtbaar maken of publiceren in systemen als Google maps. Ook zendt het dingetje z’n positie via bluetooth naar daarvoor geschikte fotoapparatuur, notebooks of tablets. Een voorbeeld van zo’n travelrecorder is de Qstarz BT-Q 1000x.

Ik ben op bezoek bij Martin de Keizer en zijn vrouw Liz. Martin vertelt graag en uitbundig over zijn vak als ‘verbouwer’ van auto’s voor extreme condities. “Veel reizigers realiseren zich niet dat een moderne batterij uit telefoon of tablet niet meer werkt als hij afkoelt tot onder het vriespunt. Bij het opwarmen trekt het apparaat bovendien condens aan, wat storingen, oxidatie en onomkeerbare uitval van harde schijven kan veroorzaken.”

De toegestane gebruikstemperatuur van populaire apparatuur ligt ongeveer tussen 0° en 35°C. Voor opslag is dat iets ruimer: tussen -20° en 45°C. En ook een bekend merk autonavigatie geeft een gebruikstemperatuur van slechts -10 tot 55° C. Zelfs in Nederland, in de auto achter de voorruit, is dat makkelijk haalbaar. Voor nog extremere omstandigheden is daarom peperdure apparatuur met de toevoeging ‘rugged’ (robuust) verkrijgbaar, onderverdeeld in semi, fully en ultra rugged. Kijk maar eens op fieldworks.nl voor een uitgebreid overzicht van rugged laptops, tablets en telefoons.

Getac F110 V110 pad en laptop-min

Een laptop als de Getac V110 kan tegen een stootje. De fully rugged laptop/tablet heeft zelfs een draaibaar scherm. Prijs vanaf € 2.500. Prijs van een tablet € 1.980. Dockingstations voor in de auto vanaf € 500.

“Dat soort apparatuur is door het Amerikaanse leger vaak zwaar getest en wordt ook ingezet bij rally’s zoals de Dakar. Naast speciale batterijen zijn bijvoorbeeld de printplaten extra ondersteund tegen trillingen en breuk en liggen onderdelen verlijmd in een onverwoestbaar titanium behuizing. Een voorbeeld van rugged-apparatuur zijn de notebooks en tablets van Getac, die onder meer een zware valtest 25 keer moeten doorstaan, en het bekendere merk Panasonic. Samen met het navigatieprogramma Quo Vadis 7 en slechts een paar uur cursus van ons, is iedereen ook snel ‘groentje-af’”, verzekert Martin. “Je kunt dan elke gebiedskaart online vinden, inlezen en gebruiken tijdens desnoods wereldwijde navigatie.”

Tip

blue sea usb-min

Een Blue Sea usb-oplaadpunt zorgt voor echt volle batterijen.

Oplaadpluggen voor in de auto kunnen bij langer gebruik schadelijk zijn voor je apparatuur. Ga je langer weg dan is een Blue Sea USB-socket in je dashboard ingebouwd een aanrader. Deze levert voor 2 usb-oplaadbare apparaten tegelijk, veilig en precies, 5 volt tot een stroomsterkte van 2,1 ampère. Daarmee raakt elke batterij maximaal opgeladen.

Track and Trace

Ga je alleen op reis dan kan Track and Trace-apparatuur handig zijn om in te bouwen in trekauto of camper. Martin:

Ingebouwde Track&Trace-apparatuur. Wie over het juiste gsm-nummer beschikt krijgt op aanvraag via sms de locatie van de auto en z’n bestuurder doorgestuurd.

Ingebouwde Track&Trace-apparatuur. Wie over het juiste gsm-nummer beschikt krijgt op aanvraag via sms de locatie van de auto en z’n bestuurder doorgestuurd.

“Niet alleen kun je daarmee overal ter wereld je auto terugvinden, maar thuisblijvers kunnen als je dat wilt ook zien waar jij bent. Soms is ook een SOS-knop aanwezig. Overkomt je op een afgelegen locatie iets, dan is het een kwestie van de noodknop indrukken en hulp is snel onderweg.” Veel bijzondere apparatuur en beveiligingsapparatuur, zoals track and trace, werkt alleen als een mobiele telefoonverbinding mogelijk is.”

Door Wim de Roos voor KCK 12/2014 (Kampeer & Caravan Kampioen)

Een satelliettelefoon is een dure, maar in afgelegen gebieden de meest zekere verbindingsmogelijkheid.

Een satelliettelefoon is een dure, maar in afgelegen gebieden de meest zekere verbindingsmogelijkheid.

Martin: “Is er geen telefoonverbinding, dan stopt er veel. Je kunt dan alleen nog via een satelliet communiceren, bijvoorbeeld via een satelliettelefoon”, licht Martin toe. “Ze zijn peperduur in aanschaf, maar huren kan in veel gevallen, ook voor een langere periode.”