Dag 14 Sandhead Schotland – Causewayhead Engeland (±350 km)

schotland-3387-minschotland-3384-minDe camping ligt aan een groot strand. We maken daar wat foto’s en genieten van het heldere uitzicht naar de overkant van de baai. Ook de lucht is weer helder. Langs de route stoppen we bij Fort Barsalloch. We zien niets, maar Ans klimt toch de honderden traptreden omhoog om te gaan kijken. 

schotland-3394-minZe komt terug met een foto van de Jeep op de parkeerplaats beneden en een foto van een grasveld. Er was niets, maar toch lijkt de heuvel verdedigbaar. Wie weet hoe ver terug in de tijd daar een Fort was. Wij weten het nu.

In Isle of Withorn bij st.Ninian’s Chapel in de haven is een herdenkingsplaats voor op zee gestoven familileden en vrienden. Veel toeristen laten in de ruine van de kapel ook een steen met opschrift achter. Er ligt een enorme berg. We gaan het dorp in om boodschappen te doen. Er is een kleine kruidenier waar we alles vinden voor een goede lunch en het avondeten. 

schotland-3405-minEr tegenover ligt een kerk, waarin nu een garage, st. John’s Garage, met benzinepomp is gevestigd. Terwijl ik sta te tanken schiet me te binnen dat ik die kerk ooit op TV heb gezien in een reisprogramma. Via allemaal smalle bochtige weggetjes komen we op de A746 die door Bladnoch loopt. 

Halverwege het dorp zien we een distileerderij en bij de eerstvolgende gelegenheid keren we dus voor een bezoek. We komen in een privebedrijf terecht en krijgen een alleraardigste rondleiding van een jongedame in klederdracht. Daarna veel proeven en dan blijkt hier de lekkerste whiskey gemaakt te worden die ik ooit heb gedronken. We kopen twee flessen van (even slikken) 80 pond elk. oh oh oh wat lekker. Bij Kirkcudbright stoppen we nog even bij Mac Lellan’s Castle. 

Dan passeren we de grens met Engeland in Gretna Green. Daar, in het eerste huis in Schotland, zijn heel wat voor de Engelse wet te jonge mensen getrouwd.Trouwen kon dan in Schotland wel. Even terug voor een foto dus.