Dag 6 Beadnell Engeland – Loch Tummel Schotland (±385 km)

schotland-2642-minAl snel nadat we weer rijden staat het prachtige kasteel Bamburgh Castle te pronken op het duin.
schotland-2647-min
Dan gaat we meteen door naar Holy Island. Holy Island is een soort Engels Marken, waarvan de toegangsweg bij vloed wordt overstroomd door zeewater. Een grote toeristische attractie. We rijden het eiland op, kijken even snel rond, er staat natuurlijk een (soort) kasteel als trekpleister, en zijn alweer weg ook, voor het water ons er een uurtje of acht vasthoudt. Strandliefhebbers kunnen echt hier hun hart ophalen vanwege de ondieptes en het enorme strand met uitgebreide mogelijkheden tot watersport. Wij vluchten min of meer voor de nu in de wind vliegende zandkorrels. Bij Dunbar draaien we de East Lothian Coastal Trail op die ons langs de kust naar Schotland zal brengen.

schotland-2665-minWe lunchen aan de Fifth of Forth, de inham die Edinburgh met de Noordzee verbindt. We staan op een prachtige plek met uitzicht op de grote spoorbrug en het kasteel in Edinburgh. Jammer dat ’t hier op dit moment net even wat minder is met het zicht over het water, er hangt een lichte nevel die ver weg fotograferen onmogelijk maakt. Edinburgh hebben we tijdens de vorige reis al eens uitgebreid bezocht. Edinburgh is zeker de moeite waard om een dagje te besteden en om het fort boven de stad te bezoeken. Maar wij rijden er deze keer met een grote boog omheen. We hebben het Falkirk Wheel aangekruist op de kaart. Met die speciale scheepslift, twee bakken water die in balans om elkaar heen draaien, kunnen ze schepen over een groot niveauverschil tillen en laten zakken.

schotland-2695-minWe pakken het William Wallace monument in Stirling nog even mee. Immers, wie kent de film met Mel Gibson niet (dit monument is natuurlijk voor de originele William Wallace en niet voor Mel). We rijden daar in de buurt via enkele prachtige weggetjes door een groen landschap.

Dan op weg naar de camping. Niet aan de kust deze keer maar aan Loch Tummel. Als we het hebben gevonden – de ingang ligt tussen puin en oude machines van een bouwbedrijf, het lijkt ook wel een bouwplaats met al die materialen, en slingert tussen oude stacaravans door – ligt de prachtige tentplek van Farm & Loch Tummel Caravan Park voor ons. We zijn om, ondanks de groezelige toiletten, overvolle afvalbakken, en emmers smerig water en de mop er nog in, in de toiletten. Een prachtige super stille ‘Queens’ plek. 16 pond afrekenen meneer. Een 10 voor de plek, een 3 voor de camping. Maar dat geeft dan ineens niet meer als je voor je tentje gaat zitten nadat de foto’s zijn gemaakt. Niet omkijken! schotland-2715-min