Dag 8 Inverness Schotland – John O’Groats Schotland (±250 km)

schotland-2783-minHet regent. En niet zomaar, maar de regen is ijskoud. We rijden via een enorme brug Inverness uit, gewoon om er even overheen te gaan. Aan de andere kant is een parkeerplaats waar je kunt opstappen voor een boottochtje om zeehonden en dolfijnen te zien. Via de brug over de Cromarty Firth, smalle weggetjes links en rechts van de A9 rijden we daarna naar de distileerderij van Glenmorangie.

schotland-2806-minDie ziet er goed uit, dus we besluiten maar weer eens tot een rondleiding, om die natuurlijk af te sluiten met een proeverij. ’t Is beste Whiskey. De A9 wijst in een dikke groene streep de weg naar het noorden op onze kaart. Waar mogelijk rijden we links en rechts – deze weg is overigens ook al niet breed – van die groen route. En we slaan veel af om te kijken waar zijwegen naartoe lopen. Veel mooie kusten natuurlijk.

schotland-2812-minZo ontdekken we het kasteel Dunrobin Castle dat met z’n muren met kanons direct aan zee staat. En we vinden meer verdedigbare huizen, wat er op wijst dat ze hier tot nog niet zo lang gelden met van alles rekening hielden. 

schotland-2840-min

’t Is onze trouwdag. Proost!

In Dunbeath Harbor houden we een korte stop. Even op adem komen. Dan gaan we op naar John O’ Groats, bekend uit alle beschrijvingen van Schotland. Het is het toeristische meest noordelijke punt van groot brittanie. Er is een camping die niet meer is dan een grasveld dat de zee in loopt. Een paar muurtjes bieden bescherming tegen de elementen. Als we aankomen regent het weer, het is steenkoud en er staat en harde wind. Het is er bijna verlaten. Alles staat in de stijgers, het lijkt wel of het markante gebouw van John in brand heeft gestaan. Pas ’s avonds laat lopen we een rondje door de bouwput. Erg aantrekkelijk komt het zo niet over. Hier moet voor het seizoen los barst nog heel wat gebeuren. De tent staat en we gaan lekker slapen. De wind rukt aan de nok, maar dat merken we al snel niet meer. Kamperen voor 13 pond.