Dag 9 John O’Groats Schotland – Durness Schotland (±290 km)

schotland-2847-minHet waait hard en het regent. Ons plan was om vandaag over te steken naar de Orkney Islands, maar dat laten we op de kade snel varen; of is het waaien. De eilanden zijn prachtig, een paar bulten in zee met gras er op. En van de camping is beschreven dat er eigenlijk geen beschutting is. We zien er vanaf. Alleen omdat het een dure trip wordt en we dan eingelijk ook minstens twee dagen willen blijven. Als we die in de tent moeten doorbrengen vanwege het weer, is dat natuurlijk zonde van de investering. We rijden daarom maar een leuk stukje om naar Durness. 

schotland-2939-minWe zigzaggen langs de A836 naar het westen, slaan af naar het zuiden bij de A897 om na 21 mijl de B871 op te draaien. Als we de A836 kruisen lopen we na 18 mijl vast bij een stuk dat uit de weg gespoeld is. We moeten terug, of door de tuin van een bewoner ploegen. De brug is ook al te smal.

Terug dus maar. We volgende A836 naar het noorden om alle zijwegen en parkeerplaatsen richting Durness te onderzoeken. We zien fazanten, en een groep herten die, als we ze laten merken dat we in de auto zittten, door het water op de vlucht slaan. Het is genieten van prachtige vergezichten en wijdse heuvellandschappen. schotland-2985a-minAlleen je neus buiten de auto steken is niet fijn. Het waait enorm, af en toe valt een felle ijzige bui, en het is koud. Er staat een poolwind over de oceaan en de verwachtingen zijn niet goed. Storm in aantocht!! 
We zetten onze nieuwe kleine ESVO-tent op de kliffen van de camping in Durness, 50 meter boven de Atlantische oceaan die daar bij storm op de kust inbeukt. In 1996 waren we hier al. Toen beschadigde de Kip-caravan die we mee hadden tijdens een storm met 120 km/u wind. Wat een plek! We raken niet uitgekeken. De foto’s zijn prachtig, maar die zijn gemaakt tussen slagregens door. Af en toe een opklaring, waarbij de bewolking ook meteen openbreekt. Echt Schots weer. Camping Sango Sands, 13 pond. We eten en brengen de avond door in de pub naast de camping.